Beránek - recepty

14. září 2012 v 9:38 | Pájinka |  Velikonoce

http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

Beránek - recepty



...
Velikonoční stůl si nelze představit bez velikonočního beránka.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
Také zde najdete několik receptů (viz dole):
  1. Velikonoční beránek se žmolenkou a meruňkami
  2. Velikonoční beránek pro děti s vanilkovou příchutí
  3. Velikonoční beránek s ořechy a rozinkami
  4. Velikonoční beránek s mákem, kakaem a skořicí
  5. Velikonoční máslový beránek s rozinkami
  6. Velikonoční beránek s citronovou šťávou a kůrou
  7. Velikonoční piškotový beránek
    http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
Na oválný tác dáme ozdobeného polevou či pocukrovaného beránka. Kolem něj dáme kraslice nebo malá čokoládová vajíčka. Můžeme nahradit i vrstvou barevných lentilek. Beránkovi uvážeme velkou barevnou mašli, třeba i s rolničkou.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
Tady jsou rady, které je dobré znát dříve než se pustíte do pečení beránka:
  • Pozor, formy na beránka mají různý objem !!! Recept proto budete muset přizpůsobit té své velikosti. Zjistěte si objem dříve než začnete péct, a to za pomocí odměrky a vody!
  • Ať už zvolíte jakkékoliv těsto, plňte "obličejovou" polovinu formy asi 0,5 cm pod okraj! Těsto pečením nabude.
  • Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.
  • Pokud do těsta přidáme kokos, tak bude nejen vonět, ale beránek bude jemnější.
  • Když i přes řádné vymazání a vysypání formy beránek i přesto nejde vyklopit, nezoufejte. Stačí, když položíte na překlopenou formu mokrou vyždímanou utěrku.
  • Ještě teplého beránka pocukrujeme. Pokud jej chceme mít s polevou , tak jej necháme dobře vychladnout!
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

1. Velikonoční beránek se žmolenkou a meruňkami


Potřebujeme:
  • 800 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 230 g cukru
  • 180 ml mléka
  • 200 g másla
  • 4 žloutky
  • sůl
  • 1 meruňkový kompot (850 ml)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • žloutek a lžíci mléka na potření
Postup:
Do 500 g mouky vytlačíme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme 15 minut v klidu, aby vzešel kvásek. Do zbývajícího mléka zamícháme 80 g cukru, 100 g rozpuštěného vlažného másla, 3 žloutky a sůl. Spojíme s kváskem, vypracujeme těsto a necháme vykynout.

Meruňky slijeme, necháme okapat. Na žmolenku utřeme 100 g másla, kokos, 300 g mouky, zbývající cukr a 1 žloutek.

Těsto prohněteme a rozdělíme na 8 dílů. Ty vyválíme na plát vysoký 1 cm a z něj vykrojíme beránka. Ze zbytků uděláme ouško a ocásek. Přilepíme je k beránkovi, přemístíme beránka na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka.

Meruňky nakrájíme na plátky a rozdělíme na těla beránků. Po 1 kuličce ze žmolenky jim přilepíme oko a zbylou žmolenkou je posypeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 15 minut dozlatova. Po vyjmutí posypeme moučkovým cukrem.
...
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

2. Velikonoční beránek pro děti s vanilkovou příchutí


Potřebujeme:
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 5 plných lžic oleje
  • 5 plných lžic horké vody
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • citronovou kůru
  • citronovou šťávu
  • špetku soli
  • 2 rozinky na očička
  • máslo na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
Postup:

Žloutky utřete s cukrem, přidáme olej a horkou vodu a vyšleháme do husté pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidáme citronovou kůru a vmícháme do žloutkové pěny. Z bílků ušleháme s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli sníh a lehce vmícháme do těsta.
Oba díly formy na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do spodního dílu nalejeme těsto, přiklopíme vrchním (menším) dílem formy, vložíme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Před nalitím těsta do formy nezapomeneme dát do "očiček beránka" ve formě rozinky!
Zpočátku pečeme prudčeji, později teplotu zmírníme. Asi po 40 minutách formu vyjmeme a zkusíme za pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Vyjmeme beránka z trouby a necháme zchladnout. Potom vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

3. Velikonoční beránek s ořechy a rozinkami

Potřebujeme:
  • 100 g mletých ořechů
  • 5 vajec
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 160 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • rozinky (popř. kokos)
  • 2-3 lžíce horké vody
  • špetka soli
  • 2 rozinky na očička
  • máslo na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme horkou vodu, mouku spolu s práškem do pečiva, rozinky a mleté ořechy. Nakonec hustě našlehané bílky se špetkou soli. Vše zamícháme.
Oba díly formy na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do spodního dílu nalejeme těsto, přiklopíme vrchním (menším) dílem formy, vložíme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Před nalitím těsta do formy nezapomeneme dát rozinky do "očiček beránka" ve formě!
Zpočátku pečeme prudčeji, později teplotu zmírníme. Asi po 45 minutách formu vyjmeme a zkusíme za pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Vyjmeme beránka z trouby a necháme zchladnout. Potom vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

4. Velikonoční beránek s mákem, kakaem a skořicí

Potřebujeme:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 180 g mletého máku
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • 5 lžic oleje
  • 300 ml mléka
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 2 rozinky na očička
  • máslo na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
Do bílků přidáme špetičku soli a ušleháme hustý sníh. Žloutky šleháme v míse a postupně přidáváme olej a cukr. Mouku smícháme s práškem do pečiva, vmícháme citrónovou kůru, lžíci kakaa, skořici a mletý mák. Přidáme mléko, žloutkovou pěnu a nakonec těsto zlehčíme sněhem z bílků.
Oba díly formy na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do spodního dílu nalejeme těsto, přiklopíme vrchním (menším) dílem formy, vložíme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Před nalitím těsta do formy nezapomeneme dát rozinky do "očiček beránka" ve formě!
Zpočátku pečeme prudčeji, později teplotu zmírníme. Asi po 45 minutách formu vyjmeme a zkusíme za pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Vyjmeme beránka z trouby a necháme zchladnout. Potom vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

5. Velikonoční máslový beránek s rozinkami

Potřebujeme:
  • 210 g másla nebo Hery
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 8 žloutků
  • citronovou kůru ze 1/4 citronu
  • 270 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • hrst opláchnutých rozinek
  • 1/2-1 hrnek mléka
  • 8 bílků
  • špetka soli
  • 2 rozinky na očička
  • máslo na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
V míse utřeme změklý tuk s oběma cukry a žloutky do pěny. Přidáme mouku s vmíchaným kypřicím práškem, jemně nastrouhanou citronovou kůru, okapané rozinky a přilejeme část mléka. Vše důkladně promícháme a podle potřeby přiléváme mléko tak, aby těsto šlo dobře přelít do formy. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta.
Oba díly formy na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do spodního dílu nalejeme těsto, přiklopíme vrchním (menším) dílem formy, vložíme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Před nalitím těsta do formy nezapomeneme dát rozinky do "očiček beránka" ve formě!
Zpočátku pečeme prudčeji, později teplotu zmírníme. Asi po 45 minutách formu vyjmeme a zkusíme za pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Vyjmeme beránka z trouby a necháme zchladnout. Potom vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

6. Velikonoční beránek s citronovou šťávou a kůrou

Potřebujeme:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • 2 celá vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
  • špetka soli
  • 2 rozinky
  • máslo na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
Vejce a žloutky ušleháme v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidáme citronovou šťávu i kůru a mouku. Vyšleháme z bílků a soli tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta.
Oba díly formy na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do spodního dílu nalejeme těsto, přiklopíme vrchním (menším) dílem formy, vložíme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Před nalitím těsta do formy nezapomeneme dát rozinky do "očiček beránka" ve formě!
Zpočátku pečeme prudčeji, později teplotu zmírníme. Asi po 35 minutách formu vyjmeme a zkusíme za pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Vyjmeme beránka z trouby a necháme zchladnout. Potom vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

7. Velikonoční piškotový beránek

Potřebujeme:
  • 180 g hrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • strouhanou citronovou kůru
  • špetka soli
  • 2 rozinky
  • máslo na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
Nejdříve si ušleháme žloutky do pěny s moučkovým cukrem. Během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu (nebo mléko). Pak přimícháme vanilkový cukr, citronovou kůru a mouku. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh se špetkou soli.
Oba díly formy na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do spodního dílu nalejeme těsto, přiklopíme vrchním (menším) dílem formy, vložíme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Před nalitím těsta do formy nezapomeneme dát rozinky do "očiček beránka" ve formě!
Zpočátku pečeme prudčeji, později teplotu zmírníme. Asi po 45 minutách formu vyjmeme a zkusíme za pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Vyjmeme beránka z trouby a necháme zchladnout. Potom vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
Forma ve tvaru beránka může být:
  • keramická
  • plechová - pocínovaná nebo s nepřilnavým povrchem
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama