Mazanec - recept

14. září 2012 v 9:45 | Pájinka |  Velikonoce

http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

Mazanec - recept

...
Na slavnostní velikonoční stůl patří mandlemi bohatě sypaný mazanec. Tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka, která se do něj dávají, symbolizují plodnost, a podle křesťanské tradice se také zdobívá naříznutým křížem připomínajícím Kristovo utrpení.
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
...
Tady je několik rad, aby se dílo podařilo:
  • všechny ingredience si připravíme s předstihem, aby získaly pokojovou teplotu
  • i v místnosti by měla být stálá teplota, podporuje to správné a dobré kynutí
  • kvásek zhotovíme takto: mléko (nebo jen část) zahřejeme tak, aby bylo vlahé, přidáme 1 lžíci cukru a rozdrobené kvasnice, lehce zamícháme, necháme kvasit a potom ihned použijeme
  • mouku prosijeme, krásně se provzdušní, část necháme stranou na podsypávání
  • na pořadí záleží, zbylou část mouky smícháme s ostatními surovinami, přidáme vykynutý kvásek a nakonec zapracujeme rozpuštěné vlažné máslo
  • rozinky je dobré propláchnout v sítu pod tekoucí vodou, pak je v míse smícháme s troškou mouky, lépe se tak rozinky uchytí v těstu
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

Kynutí a pečení mazance

rady a postup pro všechny níže uvedené
Tady je postup pro dokončení mazance:
  • z pracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto v míse kynout asi dvě hodiny
  • třikrát jej během kynutí krátce propracujeme vařečkou, říká se tomu "přetužit", protože z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám
  • po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme a utvoříme z něj bochánek nebo 2 menší
  • na plech dáme pečící papír a položíme na něj mazanec
  • uděláme na něm nožem kříž (asi 2 cm hluboký řez), potřeme žloutkem a hustě posypeme mandlemi (hrubým cukrem) a necháme vykynout
  • počítáme s tím, že pokud bychom dali na plech 2 menší, tak že se mazanec během pečení zvětší
  • troubu předehřejeme na 220°C, horkovzdušnou na 200 °C, zprudka pečeme 5 - 10 minut, prudkým zapečením se tak uzavřou póry na povrchu
  • pak zmírníme teplotu na 150 - 160 °C a pečeme zvolna, to proto aby se mazanec pořádně propekl
  • ke konci pečení můžeme teplotu ještě zmírnit o 50 °C
  • aby se horní část mazance nepřipalovala, přikryjeme jej alobalem nebo pomaštěným papírem
  • před dopečením píchneme do středu mazance špejlí, pokud na ni po vytažení neulpívají vlhké drobečky těsta, je mazanec upečený
  • necháme jej při pokojové teplotě vychladnout, nejlépe je umístit mazanec na mřížku, aby pára mohla unikat i zespodu
  • pak jej ještě horký pomažeme máslem, díky tomu získá krásný lesk, a navíc bude neodolatelně křehký
  • mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem, k tomu dobré kakao
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
Recepty, které tu najdete:
  1. Mazanec ze dvou mouk s rozinkami
  2. Mazanec s rozinkami a mandlemi sypaný krystalovým cukrem
  3. Mazanec ze smetany a rozinek
  4. Mazanec s kořením, rozinkami a ořechy
  5. Mazanec s muškátovým oříškem a rozinkami
  6. Velikonoční věnec z rumem
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

1. Mazanec ze dvou mouk s rozinkami

Potřebujeme:
  • 300 g hrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 125 g rozpuštěné Hery
  • 60 g plátkových mandlí (včetně následného posypu)
  • 70 g rozinek
  • 40 g droždí
  • 120 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2-3 lžíce krupicového cukru
  • citronovou kůru
  • špetku soli
  • žloutek na potření
Postup:
Připravíme kvásek (viz výše). Do mísy dáme žloutky, mouky, rozinky, cukr, sůl, část mandlí, citronovou kůru a kvásek a vše dobře promícháme, pak přidáme vlahý rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Těsto necháme 3x vykynout.
Potom vytvoříme mazanec či mazance,ozdobíme, necháme vykynou a upečeme. Přesný postup viz výše!
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

2. Mazanec s rozinkami a mandlemi sypaný krystalovým cukrem

Potřebujeme:
  • 460 g polohrubé mouky
  • 90 g krupicového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
  • 80 g hrozinek
  • 50 g plátkových mandlí
  • 40 g droždí
  • 225 ml mléka
  • 3 žloutky
  • špetku soli
  • citrónovou kůru
  • žloutek na potření
  • krystalový (hrubší) cukr na posyp
Postup:
Připravíme kvásek z části mléka (viz výše). Do mísy dáme žloutky, mouku, rozinky, cukr, sůl, část mandlí, citronovou kůru, zbylé mléko a kvásek a vše dobře promícháme, pak přidáme vlahý rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Těsto necháme 3x vykynout.
Potom vytvoříme mazanec či mazance, potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem, necháme vykynou a upečeme. Přesný postup viz výše!
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

3. Mazanec ze smetany a rozinek

Potřebujeme:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 50 g plátkových mandlí (včetně následného posypu)
  • 50 g rozinek
  • 200 ml sladké smetany
  • 40 g droždí
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • špetku soli
  • žloutek na potření
Postup:
Do mísy dáme žloutky, mouku, rozinky, cukry, sůl, část mandlí, rozdrobené droždí a smetanu a vše dobře promícháme, pak přidáme vlahý rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Těsto necháme 3x vykynout.
Potom vytvoříme mazanec či mazance, ozdobíme, necháme vykynou a upečeme. Přesný postup viz výše!
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

4. Mazanec s kořením, rozinkami a ořechy

Potřebujeme:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 50 g rozinek
  • 200-250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 50 g plátkových mandlí (včetně následného posypu)
  • 30 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2-3 žloutky
  • 1-2 lžíce rumu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • citronovou kůru
  • špetku soli
  • špetku muškátového květu
  • špetku mletého anýzu
  • žloutek na potření
Postup:
Nejdříve si do rumu namočíme rozinky. Pak si připravíme kvásek z části mléka (viz výše). Do mísy dáme žloutky, mouku, rozinky s rumem, cukry, sůl, část mandlí, ořechy, citronovou kůru, koření, zbylé mléko a kvásek a vše dobře promícháme, pak přidáme vlahý rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Těsto necháme 3x vykynout.
Potom vytvoříme mazanec či mazance, ozdobíme, necháme vykynou a upečeme. Přesný postup viz výše!
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

5. Mazanec s muškátovým oříškem a rozinkami

Potřebujeme:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g pískového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí (včetně následného posypu)
  • 4 žloutky
  • 40 g droždí
  • 1/4 l mléka
  • 1 lžíci másla
  • citronovou kůru
  • vanilkový cukr
  • špetku soli
  • špetku muškátového oříšku
  • žloutek na potření
Postup:
Připravíme kvásek z části mléka (viz výše). Do mísy dáme žloutky, mouky, rozinky, cukry, sůl, část mandlí, citronovou kůru, koření, zbylé mléko a kvásek a vše dobře promícháme, pak přidáme vlahý rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Těsto necháme 3x vykynout.
Potom vytvoříme mazanec či mazance, ozdobíme, necháme vykynou a upečeme. Přesný postup viz výše!

http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif

6. Velikonoční věnec s rumem

Potřebujeme:
  • 1 krabicové balení buchet
  • 260 ml vlažné vody
  • 120 ml oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posyp
  • 4 obarvená natvrdo uvařená vejce
Postup:

Podle návodu zpracujeme suroviny na těsto. Necháme 3x vykynout.

Na vále si těsto rozdělíme na pět stejných dílů. Ze čtyř vyválíme válečky o délce 40 cm. Upleteme cop a stočíme do věnce, na konci dobře spojíme. Položíme na plech na předem připravený pečící papír.
Zbývající pátý díl rozdělíme na čtyři stejné kousky, z každého vyválíme váleček o délce 20 cm. Ty pak položíme na věnec a vytvoříme tím tak ,,hnízda" pro umístění vajec. Necháme ještě 20 minut kynout. Pak věnec potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Necháme vychladnout, před podávámím věnec pocukrujeme a do ,,hnízd" vložíme obarvená vajíčka.

http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
http://bestpage.cz/oddelovace/dividers24a3dg54js.gif
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama