Recepty - rybí polévky

23. listopadu 2012 v 17:25 | Pájinka |  Vánoční recepty

Recepty - rybí polévky

Rybí polévka vánoční
ingredience: rybí hlavy, rybí vnitřnosti, kořenová zelenina, cibule, muškátový květ, sůl, zelená petržel, rohlík nebo houska, trochu másla nebo tuku
postup: Rybí hlavy povaříme, vyndáme a vývar přecedíme. V něm povaříme na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Ve vedlejší nádobě obděláme na trošce tuku cibuli a na ni vložíme na kousky pokrájené vnitřnosti (mlíčí a jikry), osolíme a chvíli dusíme. Pak hotové vnitřnosti a kousky rybího masa z uvařených hlav vložíme do připravené polévky a povaříme. Nakonec přidáme trochu muškátového květu a zelenou petržel. Pokud nemáme jikry (které zahušťují polévku), vyrobíme si náhražku: na trošce másla do světle hněda opražíme (za stálého míchání) trochu krupice a nasypeme do polévky. Polévku podáváme s osmahlými kostičkami z bílého pečiva.
Rybí polévka se sušenými houbami
ingredience: 1 rybí hlava, 6 kuliček černého pepře, jikry, mlíčí, hrst sušených hub, mrkev, celer, petržel, cibule, 100 g másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, sůl, muškátový květ
postup: Opranou rybí hlavu očištěnou od očí a žaber uvaříme s celým pepřem. V druhém hrnci uvaříme jikry, mlíčí a hrst sušených hub. Ve třetím hrnci uvaříme kořenovou zeleninu a cibuli. Všechny vývary přecedíme do společného hrnce, přidáme obrané maso z hlavy, jikry, mlíčí a vmícháme máslovou jíšku. Přidáme masový bujon, podle chuti muškátový květ, sůl a vaříme 10 minut. Polévku můžeme vylepšit na kostičky nakrájenou mrkví.

Rybí polévka jako česnečka
ingredience: 1 porce ryby bez kostí, 3 brambory, 5 stroužků česneku, sůl, hrst krup, majoránka, špetka mletého černého pepře, 2 krajíčky chleba, olej na smažení
postup: Rybu nakrájenou na malé kostky vaříme do poloměkka, přidáme nakrájené brambory, hrst krup a uvaříme doměkka. Když je vše hotové, okořeníme rozetřeným česnekem se solí, opepříme a do solíme. Polévku podáváme s opečenými malými topinkami.


Rybí polévka
4 porce
ingredience: 2 petržele, 1 velká hlava, kosti, ploutve a ocas z jednoho kapra, 3 velké mrkve, cibule, 2 stroužky česneku, několik kuliček nového koření a černého pepře, sůl, petrželka
postup: Dobře očištěnou hlavu, ocas a ploutve dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme. Když je maso měkké, polévku přecedíme. Vývar podle chuti přisolíme a vložíme do něj obrané maso z hlavy. Doplníme opraženou houskou a petrželkou a podáváme.


Rybí polévka zahuštěná
ingredience: hlava, ocas a třeba další kousky z kapra, mlíčí nebo i jikry, máslo,hladká mouka,celý pepř,celé nové koření, sůl, masox, celer, mrkev, pastiňák, cibule
postup: do hrnce dáme hlavu, ocas a kousky ryb, celou cibuli, pár kuliček celého pepře a nového koření, osolíme. Vaříme až je ryba měkká, scedíme. Do vývaru vložíme nadrobno nakrájenou zeleninu a vaříme do měkka. Potom zavaříme připravenou jíškou, vložíme obranou rybu a na másle osmažené mlíčí a jikry. Nakonec ještě nadrobno nasekanou petrželku a možno dochutit masoxem.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Santa vs. Ježíšek??? Jak jste na tom vy??? hlasujte a pište názory do komentářů

Santa Claus
Ježíšek

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama